HABER: SAVAŞ UĞURLU
GENÇ KART MÜJDESİ
Cumhurbaşkanımızın daha önce müjdelediği bir Genç Kart uygulaması vardı. Kartlar alınmaya başlandı. 18 yaşına giren her gencimiz doğum günü hediyesi olarak Cumhurbaşkanımızdan bu kartı alacaklar. Bu kart gençlerimizin, sanatsal faaliyetlerin içerisinde bulunması için bir fırsat. Tiyatro, opera, bale, güzel sanatlar, Atatürk Kültür merkezlerindeki konserler, Cumhurbaşkanlığı Senfonisi'ndeki konserler, müzelerde kullanımı için bu kart hayata geçirildi. Konserlerden 1 kez ücretsiz faydalanabilecekler. Ama müzelerden ve ören yerlerinden yıl boyu ücretsiz faydalanacaklar. Gençlerimiz için bir fırsat olarak görüyorum. Bazı gençlerimiz sanatsal faaliyetlerden uzak kalabiliyor, gençlerimizi buralara yönlendirmek için çaba harcıyoruz" şeklinde konuştu.
KÜLTÜR YOLU FESTİVALLERİ DOLU DOLU GEÇİYOR
Kültür Yolu Festivalleri hakkında da konuşan Mumcu, "3 yıldır bu projeye devam ediyoruz. Her yıl da sayısını arttırıyoruz. İstanbul'da, İzmir'de yani büyük şehirlerimizde sanata ulaşmak kolay ama 7 bölgemizin belli şehirlerinde ulaşmak zor olabiliyor. O nedenle her vatandaşımızın sanatsal etkinliklerden faydalanabilmesi için konserden tutun da birçok sanat etkinliğini hayata geçiriyoruz. Kültür Yolu Festivalleri geçen yıl Cumhuriyetin 100. yılına hitaben 100 gün sürdü ve 11 şehirde oldu. Bu yıl 16 şehirde oldu, her bölgede belirli şehirler katılarak devam ediyor. Festivallerin yapıldığı şehirlerde hem tanıtım hem de kültür adına büyük faaliyetler oluyor. İç turizmi de hareketlendiriyor" ifadelerini kullandı.
"TÜRK DİZİLERİ BÜYÜK BİR FIRSAT"
Türk dizileri ve sinema sektörünün son 10 yıl içinde önemli bir noktaya geldiğini vurgulayan Mumcu, "Dizi ve film sektörü deyip geçmemek lazım. Çünkü ülkemizin tanıtımı, kültürümüzün aktarımı açısından çok önemli bir yere sahip. Yaklaşık 170 ülkede 750 milyon seyirciye ulaştık. Bu sektörün, ülkemiz için önemli bir ihracat kalemi olduğunu belirtmek istiyorum. İllerimizin tanıtımı için büyük bir fırsat ve biz de bu fırsatı çok iyi değerlendiriyoruz. Dizilerimiz şu an Amerika, Rusya, Uzak Doğu, Latin Amerika gibi ülkelerin tamamında gösteriliyor. Dünyada ilk 3 içerisinde yer alıyoruz. Türk sineması ve dizilerin uluslararası alanda tanınması, ülkemiz için de önemli bir tanıtım oluyor. Biz sinema ve dizi sektörüne destek vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.
HOLLYWOOD YILDIZINDAN ÖVGÜ DOLU SÖZLER
Dijital müzecilikte çok önemlidir. Ayasofya müzesinin dijitalini yaptık. Ayasofya'nın tarihini yabancılar orada görüyor ve bizim Ayasofya'yı nasıl koruduğumuzu anlıyorlar. En son bir Hollywood yıldızı geldi. Meşhur Vikingler dizisinin oyuncusuydu, ilk önce Ayasofya'ya gittik daha sonra da dijital müzeyi gezdik. Orada Ayasofya'nın hikayesini izleyince bana 'iyi ki Ayasofya sizde kalmış' dedi. Bu da bizler için bir gurur kaynağıdır" dedi.
2024 HEDEFİ; 60 MİLYON TURİST
Turizm alanında hedefleri çok yüksek tuttuklarının altını çizen Batuhan Mumcu, "Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy'un tecrübeleri sayesinde grafiğimiz hep yukarı çıktı ve böyle devam ediyor. Oradan gelen gelirler de bizim kültürel faaliyetlerimize ve çalışmalarımıza gitti. 2023 yılını 56 milyon ziyaretçi ile kapattık. 2024 yılı için hedefimiz ise; 60 milyon ziyaretçidir. Zor dönemlerimiz oldu, pandemide turizm alanları kapandı. Ama yerli icadımız olan güvenli sertifikasyona geçtik. Bunun sayesinde o dönemde bile turist almayı başardık. Turizm gerçekten önemli bir alan, diğer alanları da besliyor. Amacımız, ülkemizi iyi noktalara getirmek. Turizm Geliştirme Ajansı'nı kurduk. Bu kuruluş 200'den fazla ülkede, ülkemizi tanıtıyor. Dünyada tanıtım yapan en fazla ülkelerin başında geliyoruz. Tanıtım yaparken de 7 bölgemizi ve 81 ilimizi ön plana çıkaracak doğru özellikleri anlatıyoruz, reklam yapıyoruz. Bunlar sayesinde de turist sayımız her geçen gün artıyor" dedi.
"GALATA VE KIZ KULESİ'Nİ MÜZEYE ÇEVİRDİK"
Turizmden gelen gelirlerle neler yapıldığını da anlatan Mumcu, "Kültürün bir ekonomisi yok, sürekli devletin sübvansiyon etmesi gereken bir yapıdır. Bu nedenle turizm ve kültür ayrılamayacak bir bütündür. Oradan gelen gelirlerle Kız Kulesi'nden, Galata Kulesi'ne birçok alanda çalışma yaptık. Ülkemizin tanıtımı için dünyada görüntülenen en fazla ikonik yapılardan birisidir Kız Kulesi ve Galata Kulesi... Biz buraları daha işlevsel ve aslına uygun hale getirdik. Birçok eleştiri alıyoruz ancak biz bir restorasyon yaparken, bu alanda çok kıymetli uzmanlarla çalışıyoruz. Yoğun şekilde restorasyon çalışmalarımıza devam ediyoruz" şeklinde konuştu.
"BEN DE BİR DEPREMZEDEYİM"
6 Şubat'ta büyük bir felaket yaşandığını hatırlatan Mumcu, "Ben de bir depremzedeyim. Erzincan depreminde babamı kaybettim. O dönem de Malatya'da 3 ay konakladık. Birçok yere gittik ama Malatya'dan sorumluyduk. Allah bir daha böyle bir acı yaşatmasın. Bu nedenle İstanbul'daki seçimleri çok önemsiyorum. Mevcut belediye başkan adayımız Murat ağabeyimiz, bizim çok sevdiğimiz bir dostumuz. Şehrimizde birçok faydası olmuştur. O nedenle İstanbul'a da olacağını düşünüyorum. Kentsel dönüşüm noktasında uzman bir ekibe sahip, bir an önce önlemlerimizi almamız gerekiyor. Bu 11 şehrimizde de restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Bu bölgede çok sayıda vakıf eseri var, bu eserlerin ihyası için gece gündüz demeden çalışılıyor. Biz bu restorasyonları yaparken kiliselere, havralara da aynı şekilde yaklaşıyoruz. Dinlere saygılı bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı.
"BANA TÜRK DÜNYASINI SEVDİREN TÜRKEŞ'TİR" Uzun yıllar TÜRKSOY'un Türkiye temsilciği görevini yürüttüm. Burada birçok faaliyette bulundum. Türk dünyasında yaptığımız büyük organizasyonlarla gerçekten Türkiye'nin bu coğrafyaya verdiği değeri ortaya çıkardık. TÜRKSOY, bizim kardeş devletlerimizi bir araya getiren, kültür-sanat alanında birlikte çalışmalar yaptığımız bir diploması kurumudur. Bana Türk dünyasını sevdiren kişi de Tuğrul Türkeş'tir. Ben bu görevimi geçen haftalarda bıraktım" diye konuştu.
"VALİ HAMZA AYDOĞDU, ERZİNCAN İÇİN BİR ŞANS"
Erzincanlı olan Batuhan Mumcu, kentte yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Mumcu, "Erzincan gerçekten zengin bir kültürel, tarihi mirası, doğal güzellikleri ve ekonomik potansiyelleri olan bir kenttir. Özellikle kış sporları alanında yatırımlar bölge için çok önemli. Dünya genelinde de takip edilen bir süreçtir. Çünkü doğa sporları, Erzincan'ın eşsiz doğasının bizlere sunduğu bir lütuftur. O yüzden kış sporlarına çok önem veriyoruz. Türkiye'nin en uzun ev en güzel pistlerine sahip. Ergan Dağı, ülkemize kazandırılmış en büyük spor merkezlerinden biridir. Bakanlık olarak bu kayak merkezi için otel tahsis işimizi tamamladık. Ergan Dağı'nı hak ettiği noktaya taşımak için elimizden geleni yapacağız. Erzincan'ın çok büyük bir şansı var. Rahmetle andığım Yazıcıoğlu'ndan sonraki Valimiz Hamza Aydoğdu'dur. Valimiz Hamza Aydoğdu, kendisini alanında ispat etmiş önemli bir isimdir. Çok güzel işler yapıyor ve yaptığı işlerle Erzincan'ı dünyaya tanıtıyor. Doğu Ekspresi'ni turizm treni olarak faaliyete geçirdik. Çeşitli kültür ve sanat etkinlikleri de düzenlemeye devam ediyoruz. Erzincan'da güzel kültürel etkinlikler yapıyoruz" dedi.
BAHADIR: ERZİNCAN'I GÜÇLENDİRMEK İSTİYORUZ Toplantıda konuşan Erzincanlı İş İnsanları Derneği (ERSİAD) Başkanı Saim Bahadır, "Sanayi kalkınması, kültürel mirasın korunması, muasır medeniyetler seviyesine çıkmak için neler yapmamız gerekiyorsa bugün burada bunları konuşacağız. Türk milleti olarak Anadolu'ya geldiğimizden itibaren bu topraklara, köklü medeniyetlerin temelini atmış, birçok zorluğu aşarak bu günlere gelmiş bir milletiz. Kültürel mirasımızı korumak ve geliştirmek, ekonomik kalkınmayı desteklemek ve ahlaki değerlere bağlı kalmak için büyük çaba sarf ettik. Ülkemizin ve özellikle Erzincan'ın sanayi, turizm ve kültür alanlarında güçlenmesi, daha ileriye taşınması için stratejik planlar geliştirmek istiyoruz. Erzincan göç veriyor, bu göçü önleyecek olanlar da biz iş adamlarıyız ve bizlere büyük görevler düşüyor. Bölgemize yatırım yapmamız gerekiyor, bu konuda da çalışmalar yapacağız. Hiç durmadan, yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.